گردشگری تالابی شکلی از اکوتوریسم است که بر بازدید از مناطق تالابی با تمرکز بر حفاظت محیط زیست، آموزش و توسعه پایدار استوار است. تالابها به عنوان اکوسیستمهای غنی از تنوع زیستی، نه تنها زیستگاه پرندگان مهاجر و آبزیان هستند، بلکه به دلیل چشماندازهای منحصربهفرد، پتانسیل بالایی برای جذب گردشگران طبیعتدوست دارند.
آزاده عابدینزاده فعال گردشگری در یادداشتی نوشت: گردشگری تالابی، برخلاف توریسم انبوه، با گروههای کوچک و برنامهریزی شده اجرا میشود تا کمترین آسیب را به محیط وارد کند و بیشترین بهره را برای جوامع محلی داشته باشد.جنگل حرای روستای سهیلی بخشی از تالاب خورخوران یکی از زیباترین و ارزشمندترین تالابهای ایران است که به عنوان ذخیرهگاه زیستکره تحت حفاظت یونسکو قرار دارد. این جنگل با اکوسیستم منحصربهفرد مانگرو، محل زندگی دهها گونه پرنده مهاجر و بومی، آبزیان و موجودات دریایی است. ویژگی خاص این منطقه، آبشور بودن و جزر و مد مداوم است که امکان قایقرانی در میان ریشههای پیچیده درختان حرا را فراهم میکند.
گونههای جانوری جنگل حرا شامل پرندگانی مانند فلامینگو، حواصیل، پلیکان، اگرت، کفچهنوک و پرندگان مهاجر سیبری است. همچنین آبزیانی مانند ماهیهای تالابی، خرچنگهای نخلستان و میگوهای بومی در این منطقه زندگی میکنند. پوشش گیاهی منطقه را درختان حرا با توانایی تصفیه آب دریا تشکیل میدهند.
روستای سهیلی با بهرهگیری از موقعیت منحصربهفرد در مجاورت جنگل حرا، میتواند به قطب گردشگری تالابی در جنوب ایران تبدیل شود. اما نکته کلیدی، اجرای گردشگری مسئولانه در اسکله گردشگری سهیلی است که در آن بازدیدها به صورت گروههای ۶ تا ۱۰ نفره و با راهنمایان محلی انجام میشود. این روش مزایای متعددی دارد از جمله کاهش فشار بر محیط زیست با جلوگیری از آلودگی صوتی و تخریب زیستگاه پرندگان و کنترل تعداد بازدیدکنندگان برای حفظ تعادل اکولوژیک.
گردشگری تالابی توانسته موجب درآمدزایی برای جامعه محلی شود از طریق اشتغالزایی به عنوان راهنمایان محلی، قایقرانان و فروشندگان صنایعدستی و همچنین رونق اقامتگاههای بومگردی و رستورانهای دریایی محلی. این نوع گردشگری همچنین به آموزش غیرمستقیم، آگاهی بخشی و حساسسازی گردشگران کمک میکند با آشنایی آنها با اهمیت جنگلهای حرا در تصفیه آب و حفظ تنوع زیستی و ترویج فرهنگ پاکسازی سواحل و کاهش پسماند.
با برنامهریزی صحیح، گردشگری تالابی میتواند تحولات مثبتی روز افزونی را در روستای سهیلی مشاهده نمود. از جمله توسعه کمی و کیفی تأسیسات گردشگری که به بازدیدکنندگان خدمات رفاهی و اقامتی ارائه میدهند.
شورای روستا با مشارکت اداره گردشگری منطقه آزاد قشم تصمیم بر آن دارند تا با ساخت پناهگاههای پرندهنگری با کمترین مداخله در طبیعت و راهاندازی مراکز تفسیر طبیعت برای آشنایی با اکوسیستم حرا، اقدام به جذب گردشگران خاص طبیعت گرد و پژوهشگران منجر شود از طریق برگزاری تورهای پرندهنگری و عکاسی حیاتوحش و همچنین ایجاد فرصت همکاری با دانشگاهها برای تحقیقات زیستمحیطی خلق ارزش نمایند.
گردشگری تالابی میتواند به تقویت هویت فرهنگی و طبیعی روستای سهیلی کمک شایانی نماید از طریق ثبت جهانی به عنوان مقصدی برای گردشگری پایدار و معرفی غذاهای محلی و صنایعدستی مرتبط با دریا. با این حال، چالشهایی نیز وجود دارد که ضروری است این اثرات مدیریت شوند.
جنگل حرای سهیلی با مدیریت صحیح میتواند الگویی برای تلفیق حفاظت محیط زیست و توسعه اقتصادی باشد. گردشگری تالابی نه تنها به رشد پایدار روستا کمک میکند، بلکه باعث میشود این گنجینه طبیعی برای نسلهای آینده نیز حفظ شود. با برنامهریزی دقیق و مشارکت مردم محلی، سهیلی میتواند به مقصدی بینالمللی برای طبیعتگردان تبدیل شود.