لباس های محلی سهیلی

لباس های محلی سهیلی

لباس های محلی سهیلی

لباس های محلی اهالی روستای سهیلی قشم برگرفته از آداب‌‌ و رسوم مردم آن دیار است و با توجه به منابع موجود آن خطه شکل می‌گیرد؛ بنابراین پوشش سنتی این خطه به واسطه قرار گرفتن در میان آب‌های خلیج فارس و تردد بازرگانان و تاجران عرب، هندی و ایرانی به این مناطق به لباس‌های هندی و عربی شباهت زیادی دارد. زری‌دوزی‌ آن برگرفته از تزئینات لباس‌های هندی است و طرح لباس هم شبیه به پوشش مردم امارات است.

جالب این‌جاست، با اینکه لباس های محلی سهیلی قشم قدمتی دیرینه دارد، اما هنوز رنگ و بوی کهنگی به خود نگرفته و در گذر زمان اصالت فرهنگی خود را حفظ کرده است. چرا که مردمان این روستا ، هنوز از لباس محلی خود دست نکشیده‌اند و از آن به‌عنوان پوشش اصلی خود استفاده می‌کنند و حتی هر روز شاهد تکامل و جذابیت بیشتر آن هستیم.

آشنایی با لباس های محلی قشم

لباس های محلی روستای سهیلی قشم، آمیزه‌ای از طرح، رنگ و نقش و نگار است و می‌توان آن‌ها را به‌عنوان نمادی از این خطه دانست. پوشش محلی این دیار به دو بخش لباس‌های مردانه و زنانه تقسیم می‌شوند که هر یک از آن‌ها شامل چندین جزء مختلف‌اند. در این بخش می‌خواهیم شما را با جز جز این البسه آشنا کنیم.

چادرهای سنتی هندی بر سر زنان جنوب ایران - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency

لباس‌ های محلی زنان قشم، ترکیبی از رنگ‌ها و نقش‌ها

لباس های محلی روستای سهیلی همه دست‌ساز هستند و ترکیبی از آداب هند، فارس و آفریقاست. این البسه از چندین بخش مختلف کِندور یا کَندوره، شلوار با کارهای ویژه سوزنی، روسری رنگارنگ به نام لِیسو (لِیسی)، ماسک سنتی بُرقَع (بُرکَه) و حصیر سنتی چیدا تشکیل شده است. برخی از زنان به ماسک خود لوازم جانبی طلایی رنگی اضافه می‌کنند و به آن جلوه ویژه‌ای می‌بخشند. در مراسم عروسی هم به جای لِیسی، از یک روسری نرم با دستبند به نام “جِلوی” استفاده می‌شود.

 

پیراهن کندوره

پیراهن کندوره از اصلی‌ترین پوشش زنان روستای سهیلی قشم است. این پیراهن جلو بسته یقه‌ای گرد دارد و جنس پارچه آن هم سبک و نازک است؛ بنابراین کندوره که در زبان اسپانیایی به آن گاندورا هم گفته می‌شود، با شرایط آب‌و‌هوایی این خطه سازگاری دارد و معمولا در رنگ‌های گرم و شاد مانند قرمز، بنفش، سبز، سرخابی صورتی، نارنجی، زرد و به ندرت آبی فیروزه‌ای دوخته می شوند.

جالب است بدانید، این لباس در میان اهالی جنوب کشور مشترک است، اما پیراهن کندوره در جزیره قشم بیشتر شبیه به پیراهن‌های عربی کشورهای حاشیه خلیج فارس است و به‌همین علت گشادتر و بلندتر دوخته می‌شود.

شلوار بندری

از دیگر پوشش‌های متفاوت زنان سهیلی قشم، شلواری زیباست که با عنوان شلوار بندری یا شلوار دمپا تنگ هم شناخته می‌شود. این شلوارها پاچه‌ای تنگ دارد و بالای آن گشاد و لوزی شکل است. بالای آن معمولا با کش یا یک پارچه محکم بسته می‌شود و دمپای آن‌ برای این‌که راحت پوشیده شود به طرف داخل پا چاک می‌دهند و سپس چاک را با زیپ و یا دکمه می بندند.

این شلوارها در تمامی استان هرمزگان شکل‌ و شمایل یکسانی دارد و آن‌چه آن‌ها را از هم متمایز می‌کند نوع تزییناتی است که در پاچه شلوار به‌کار می‌برند. دمپای شلوار بندری را معمولا با روش‌های مختلفی مانند بادله تمام، ودویی دستی، ودویی چرخی، پولکی، حاشیه ای، سرپاچه ای، گلابتونی، خوس لنگه‌ای، ودویی اطلسی و نخی مزین می‌کنند.

شلوار بندری معمولا از جنس پارچه‌هایی مانند تترون، پوپلین و چیت تهیه می‌شود و در صورت استفاده از آن در مجالس و عروسی‌ها این پوشش را با پارچه‌های کلفت و زری‌دار مثل اطلس، زربفت و ساتن می‌دوزند.

چادر بندری

برخی از زنان روستای سهیلی قشم ترجیح می‌دهند بر روی لباس محلی خود چادر بندری به سر کنند. این پوشش زیبا از پارچه‌هایی نازک و لطیف و بیشتر به رنگ‌های قهوه‌ای، خردلی و خاکستری مایل به آبی تهیه می‌شود. البته برای نوعروسان و یا در عروسی‌ها از چادر ویل گل ابریشمی سبز رنگ و یا چادر سوفن ساده سبز رنگ با تزیینات خوس و گلابتون و پولک بوته‌دوزی استفاده می‌شود.

زنان جنوب چادر بندری را به دو شیوه  متفاوت لا‌نیم‌لا یا کول زدن می‌بندند.

  • در روش لا‌نیم‌لا، یک طرف چادر را بر روی دوش خود می‌اندازند و طرف دیگر را آزاد می‌گذارند.
  • در روش کول زدن، یک طرف چادر را دور سر می‌پیچند و دسته دیگر آن را در ناحیه گوش رها می‌کنند

اورنی

اورنی نوعی روسری از جنس حریر است که با گل‌های ریز و درشت، بته جقه‌ و گل بادامی مزین شده است. این طرح‌ها بر روی پارچه حریر با انواع پولک و نخ‌های طلایی و نقره‌ای گلدوزی می‌شوند. زنان جنوبی اورونی را به صورت کول می‌بندند. بدین طریق که یک دسته آن را دور سر می‌پیچند و دسته دیگر را بر روی سینه رها می‌کنند.

بُرقع

برقع یا پوشش صورت، نوعی حجاب و پوشش تزیینی است که زنان آن را بر روی صورت خود قرار می‌دهند. این پوشش زیبا تنها جنبه مذهبی ندارد، بلکه ریشه‌ در فرهنگ دیرینه مردم جنوب دارد و جزء اصلی‌ترین قسمت‌های لباس محلی زنان روستای سهیلی قشم است. بُرقع، در مدل‌های مختلف موجود است و زنان جنوبی با توجه به موقعیت خود از مدل‌های مختلف استفاده می‌کنند. به‌عنوان مثال زنان مجرد از برقع مشکی و زنانی که نامزد کرده‌اند از رنگ نارنجی با طرح‌های درخشان استفاده می‌کنند.

  • قدیمی‌ترین مدل برقع، شبیه به ابرویی کلفت یا سبیل مردانه است که آن را بر روی صورت خود قرار می‌دهند تا با مردان اشتباه گرفته شوند.
  • نوع دیگر برقع، پوششی مستطیل شکل است. در این مدل، فقط چشم‌ها پیداست و از صورت زنان در برابر باد، شن و آفتاب محافظت می‌شود.

پیراهن کمر چین

گروهی از زنان روستای سهیلی جزیره قشم بنابر سلیقه خود پیراهن‌ هایی گلدار و رنگارنگ بر تن می‌کنند. به این پیراهن‌ها، کمرچین یا دورچین گفته می‌شود و گاه با با یقه و نوار دوزی دستی و گاه با زری‌های بافته شده در بازار دیده می‌شود.

لباس محلی مردان جزیره قشم

لباس محلی مردان قشم شامل چندین بخش مختلف است که مردان بنابر شرایط مختلف از آن استفاده می‌کنند.

دشداشه

دشداشه، لباسی سفید رنگ و بلند تا نوک انگشتان پاست. این لباس در دو نوع یقه‌دار و بدون یقه موجود است. به نوع یقه‌دار آن مدل عراقی و به نوع بدون یقه آن مدل خلیجی یا اماراتی گفته می‌شود.

لنگ

به دلیل گرمای حاکم در روستای سهیلی قشم، مردان این خطه از پوششی به نام لنگ استفاده می‌کردند تا به‌وسیله آن بتوانند لباس خود را برای خنک‌تر شدن در بیاورند و یا جلوی خیس شدن لباس‌شان با عرق را بگیرند. از سویی‌دیگر، لنگ برای خشک کردن وسایل هم کاربرد دارد و از تعریق بیش از حد جلوگیری خواهد کرد.

لباس محلی بوشهری+ تصاویر لباس محلی مردان و زنان بوشهری در کشور ایران

کت

مردان روستای سهیلی قشمی از کت‌های کوتاه استفاده می‌کنند و زیر آن لباس‌های محلی خود را می‌پوشند.

لباس های محلی روستای سهیلی قشم برگرفته از چندین فرهنگ مختلف است و همین امر آن را جذاب‌تر کرده است. شما با سفر به این جزیره دوست‌داشتنی هنوز هم می‌‌توانید مردمان آن دیار را در این لباس‌ها ببینید و فرهنگ و آداب ‌ورسوم آن‌ها را از نزدیک لمس کنید.

حتی می‌توانید فرصت را غنیمت شمرده و با پوشیدن لباس محلی این خطه، عکس‌های زیبایی بگیرید و خاطره‌هایتان را ماندگارتر کنید. 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.